Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Αναζητώντας την συναγρίδα. Μυστικά για την κατακτηση της πολυποθητης βασιλισσας.


Το ψάρι που ολοκληρώνει κάποιον ως ψαροκηνυγό λένε πως έιναι ο ροφός. Το ψάρι που τον καταξιώνει όμως είναι αναμφισβήτητα η συναγρίδα. Η σύλληψη της σηματοδοτεί την υποβρύχια εξέλιξη μας αφού απαιτεί την βελτίωση της τεχνικής μας και την μεγιστοποιήση της εγκράτειας και επιλεκτικότητας μας. Προσωπικά αποτελεί το αγαπημένο μου θήραμα έχοντας θυσιάσει πολλά ψαρέματα για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών της. Κάβοι, ξέρες, ναυάγια, κοφτά σκαλοπάτια και συστάδες πλακών ή μονόπετρων είναι τα κύρια σημεία που θα την εντοπίσετε να κινείται και να κυνηγάει. Ενέδρα είναι η τεχνική που θα εφαρμόσετε στους παραπάνω τόπους εάν θέλετε να περάσετε στην ψαροβελόνα σας μια συναγρίδα. Δεν είναι λίγες οι φορές φυσικά που συναγρίδες έχουν πιαστεί πλαναριστά , βραχωμένες ή ακίνητες σε κάποια αμμοφυκιάδα. Αυτό φυσικά είναι περισσότερο τυχαίο γεγονός παρά συστηματικός τρόπος αναζήτησης και σύλληψης της. Ο κατεξοχήν τρόπος σύλληψης της συναγρίδας είναι το καρτέρι. Το μεγάλο βάθος δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Η καλή τεχνική όμως είναι. Αθόρυβη, αρμονική και ήρεμη βουτιά μέχρι το πόστο που θα ενεδρεύσουμε. Εάν επιλέξουμε να συρθούμε αυτό πρέπει να γίνει εξίσου αθόρυβα και ήρεμα. Ακινησία, καλό κρύψιμο και αποφυγή περιττών κινήσεων θα βοηθήσουν να ξεγελάσουμε το καχύποπτο ψάρι. Μία καλή βολή σε συνδυασμό με έναν κατάλληλο για τέτοιου είδους ψάρεμα εξοπλισμό θα μας ανταμείψει με μια εκλεκτή βασίλισσα. Αντιθέτως ένας απροσάρμοστος με το περιβάλλον όγκος, που παράγει θορύβους καταδυόμενος και «ανησυχεί» τον βυθό και τους κατοίκους με τις ατσούμπαλες κινήσεις του, το μόνο που θα καταφέρει είναι να προκαλέσει πανικό και φυγή όχι μόνο στις συναγρίδες αλλά και στους γύλους της περιοχής!
Μην περιμένετε να δείτε τα ψάρια κολυμπώντας από την επιφάνεια. Συγκεντρώσεις από νευρικές καλόγριες που «σπάνε» προς κάποια κατεύθυνση είναι σήμα κατατεθέν ότι από κάτω κυνηγάνε συναγρίδες που δεν φαίνονται. Ένα καρτέρι σε σημεία που υπάρχει ψιλό είναι πιθανό να μας φέρει αντιμέτωπους με ένα κοπάδι συναγρίδων.
Το σημείο του καρτεριού και η τοποθέτηση μας σε αυτό παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία. Η κατεύθυνση του καρτεριού συνηθίζεται να είναι προς τα βαθιά. Το κρύψιμο πρέπει να είναι αρκετά καλό. Πλήρη ακινησία με ανεπαίσθητες ή ακόμα καλύτερα μηδενικές κινήσεις του κεφαλιού δεξια και αριστερά. Τα πέδιλα πρέπει να είναι κολλημένα στον βυθό. Κινήσεις των πτερυγίων σε γωνία 90 μοιρών με το υπόλοιπο σώμα κάνουν τις συναγρίδες να γελάνε μαζί μας. Αν υπάρχει ρέμα το βάζουμε στην πλάτη. Σημαντικό είναι και το θερμοκλινές που καλό είναι να ενεδρεύουμε ελάχιστα πάνω ή κάτω από αυτό. Η θέση του όπλου είναι και αυτή σημαντική. Δεν πρέπει να εξέχει και να κινείται αλλά πρέπει να είναι διακριτικά τοποθετημένο παράλληλα με τον βυθό και ευθυγραμμισμένο με το βλέμμα μας. Μια μικρή διόρθωση της θέσης του ελάχιστα πριν την βολή πολλές φορές επιβάλλεται από την γωνία και το ύψος προσέγγισης του ψαριού. Όλα τα παραπάνω μπορεί να αθετηθούν αν το ένστικτο μας μάς υποδεικνύει κάτι άλλο.




Όταν τα ψαριά δεν είναι δεκτικά στην ενέδρα σας μια μικρή συστολή σας ίσως οξύνει την περιέργεια τους. Ξύσιμο λαβής στον βράχο, λαρυγγισμός και άλλα τέτοια τρύκ προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ψαριών κάποιες φορές πιάνουν και κάποιες όχι. Προσωπικά περισσότερα είναι τα ψάρια που έχω διώξει παρά αυτά που έχω προσελκύσει με τέτοιους τρόπους οπότε τα ψιλοαποφεύγω. Δεν χάνετε τίποτα όμως να τα δοκιμάσετε από την στιγμή που έτσι και αλλιώς τα ψάρια δεν έρχονται. Όταν οι συναγρίδες όμως έχουν αρχίσει πορεία προς το πόστο σας σε καμία περίπτωση δεν πειραματιζόμαστε με τα παραπάνω. Χαμηλώνουμε ελαφρά το βλέμμα, περιμένουμε να ευθυγραμμιστεί το ψάρι με την μύτη της βέργας και μόλις μπει στο βεληνεκές…. μπαμ και φρρρρρρρρρρρρρ!
Εάν λόγω κακού κρυψίματος ή κακού σημείου ενέδρας τα ψάρια δεν έρχονται τότε αφήνουμε τον βυθό τόσο ήρεμα όσο τον προσεγγίσαμε. Μια βίαιη και θορυβώδης ανάδυση εκμηδενίζει τις ελπίδες να πιάσουμε ή ακομα και να δούμε τις συναγρίδες στην επόμενη βουτιά μας. Καλό είναι να μην επιχειρήσετε κατακόρυφη ανάδυση από το πόστο που ενεδρεύατε αλλά να συρθείτε λίγα μέτρα πίσω και να αναδυθείτε από εκεί. Μην πιέσετε τα ψάρια με παραπάνω από 3-4 προσπάθειες. Είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε κάποια άλλη φορά διαφορετική ώρα ή με διαφορετικό καιρό.
Υπάρχουν όμως και φορές που τα ψάρια μας ξαφνιάζουν με την ηρεμία τους και την δεκτικότητα τους. Όταν οι συγκυρίες μέρας, σελήνης, ώρας, τόπου και καιρού είναι με το μέρος μας η σύλληψη μιας βασίλισσας μοιάζει πολύ πιο εύκολη. Περισσότερα του ενός ψάρια έχουν πιαστεί από το ίδιο κοπάδι σε ανάλογες περιπτώσεις. Η εγκράτεια μας σε αυτήν την περίπτωση θα μας ανταμείψει με κάποιο ψάρι και την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε τον ίδιο τόπο.
Όπως ισχύει για τα περισσότερα ψάρια μετά την ανατολή και πριν την δύση είναι οι καλύτερες ώρες. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει το κυνήγι των συναγρίδων τις υπόλοιπες ώρες της μέρας. Επίσης καταρρίψτε τον μύθο ότι η συναγρίδα είναι καλοκαιρινό θήραμα. Μπορεί να έχει συνδυαστεί το πιάσιμο των συναγρίδων με βαθιά, μακρόσυρτα καλοκαιρινά καρτέρια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να τις βρείτε και να τις πιάσετε τις υπόλοιπες εποχές. Ίσως τα εμφανιζόμενα κοπάδια να είναι λιγότερα τους χειμερινούς μήνες αλλά είναι πολύ πιο ήρεμα! Το προσωπικό μου ημερολόγιο λέει πως κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους κρέμονται στην ψαροβελόνα μου Μάρτη και Απρίλη.
Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι άψογος. Η στατικότητα απαιτεί μια καλή ζεστή και άνετη στολή. Η παραλλαγή δεν είναι πρόσθετο βάρος οπότε ας την προτιμήσουμε. Πολλά ήδη ψαριών χρησιμοποιούν την χρωματική παραλλαγή για άμυνα ή για ενέδρα. Τυχαίο? Δεν νομίζω.. Όσον αφορά την μάσκα προτιμώ μεγάλο οπτικό πεδίο από τον μικρό εσωτερικό όγκο αν και τελευταία έχουν βγεί μάσκες που συνδυάζουν και τα δύο. Όπλο πάρτε το καλύτερο σας. Όχι απαραίτητα το πιο μεγάλο αλλά αυτό που είναι προέκταση του χεριού σας. Η εμπιστοσύνη στο όπλο που κρατάμε είναι σημαντική για ένα καλό αποτέλεσμα. Εννοείται μουλινέ με αρκετό σχοινί και βέργα δίφτερη για σίγουρα αποτελέσματα. Μικρά ψάρια δεν απαιτούν πολύ «βαρύ» εξοπλισμό. Τα μεγάλα ψάρια όμως επειδή τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την βολή είναι πολύ δυνατά και μαχητικά, σε πιθανές χαμηλές βολές σκίζονται εύκολα οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Πολλές φορές η συναγρίδα βραχώνει επιπόλαια μόλις χτυπηθεί. Σε τέτοια περίπτωση δεν ζορίζουμε το ψάρι από την επιφάνεια αλλά βουτάμε και αν χρειαστεί δευτερώνουμε.
Κάτι σημαντικό που αποτελεί βαρόμετρο στην επιτυχία αυτού του ψαρέματος είναι η εγκράτεια και η επιλεκτικότητα μας. Αν καρτερεύουμε για συναγρίδες και η σύλληψη τους είναι ο σκοπός της ημέρας δεν πατάμε την σκανδάλη στην θέα κανενός άλλου ψαριού. Όπως επίσης αν θέλουμε να πιάσουμε μια μεγάλη συναγρίδα δεν χτυπάμε ποτέ τις μικρές που πιθανόν να παίζουν μπροστά μας. Η σύλληψη μιας μικρής συναγρίδας θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να πιάσουμε μια από τις μεγάλες του κοπαδιού την ίδια ή και κάποια άλλη μέρα. Βεβαία όλα είναι θέμα προσωπικών στόχων, επιλογών και προτεραιοτήτων του καθενός. Άλλος βαράει την πρώτη που θα μπει στο βεληνεκές γιατί απλά θέλει να φάει το βράδυ μια συναγρίδα ενώ άλλος περιμένει υπομονετικά τις μεγάλες στην προσπάθεια του να καταρρίψει το προσωπικό του ρεκόρ. Όποιος και να είναι ο σκοπός το σίγουρο είναι πως στο ψάρεμα του συγκεκριμένου είδους η υπομονή και η εγκράτεια ανταμείβεται με μαθηματική ακρίβεια.
Εάν οι συναγρίδες στέκονται πεισματικά οριακά εκτός βεληνεκούς μην επιστρέψετε με κανένα «μπαζούκας» που θα ρίχνει 2 μήκη παραπάνω. Μην βελτιώσετε το set up του όπλου σας για πιο μακρινές βολές. Βελτιώστε την τεχνική σας! Υπομονή και εξέλιξη της τεχνικής σας είναι το μυστικό. Αντί να στείλετε το καμάκι σας πιο μακριά στις συναγρίδες, φέρτε τις συναγρίδες πιο κοντά στο καμάκι σας. Τα προσεγμένα καρτέρια φέρνουν τα ψάρια τόσο κοντά στην βέργα σας που καμιά φορά ένα 90άρι είναι υπεραρκετό και τότε η αξία της σύλληψης είναι σαφώς μεγαλύτερη.
Τελειώνοντας δεν μπορώ να μην αναφέρω άλλη μία φορά την απαραίτητη ύπαρξη του ζευγαριού και την αδιάσπαστη προσοχή του σε όλη την διάρκεια της βουτιάς. Αφού όλα πάνε καλά λοιπόν και μια όμορφη συναγρίδα είναι στο ψυγείο σας μην συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από το ψήσιμο της στα κάρβουνα. Μια καλή παρέα και παγωμένο λευκό κρασί εγγυώνται ότι θα περάσετε «βασιλικά»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου