Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Γράμμα σε έναν νέο ψαροντουφεκά.

Καλώς ήρθες..
Οκτώβρης 2013

Καλώς ήρθες νέε ψαροντουφεκά στην θάλασσα που όλους μας χωράει. Καλώς ήρθες στο δρόμο του βυθού και του ψαροντούφεκου. Είσαι πολύ τυχερός νέε που οδηγήθηκες εδώ να το ξέρεις. Τώρα η τύχη όμως σταματά το έργο της και τα ηνία παίρνεις εσύ και οι επιλογές σου. Η θάλασσα νέε και το ψαροντούφεκο μπορούν να σου δώσουν πράγματα που ακόμα δεν έχεις φανταστεί. Μην βιαστείς να τα μάθεις όμως. Δεν χρειάζεται να τα ξέρεις όλα από τώρα. Δεν μπορείς άλλωστε. Ο χρόνος θα σου πει, θα σου δείξει και θα σου μάθει πολλά.
Νέε κοίτα. Κοίτα καλά γύρω σου. Κοίτα αυτόν τον νέο κόσμο για σένα με προσοχή. Κοίτα την μαγεία του. Ηρεμος, γαλήνιος, αθόρυβος πάντα θα έχει πολλά να σου πει. Πόσο τυχερός είσαι νέε που οδηγήθηκες σε αυτόν τον σιωπηλό κόσμο..; Χαλάρωσε..μην βιαζεσαι, μην τρέχεις. Γιατί θα χάσεις εικόνες και στιγμές πολύτιμες και ανεκτίμητες που κανένας δεν μπορεί να σου μεταφέρει όσα χρήματα και αν του δώσεις.

Νέε νιώσε. Νιώσε την διαφορετικότητα του χρόνου σε αυτόν τον κόσμο. Νιώσε την αξία κάθε υποβρύχιου δευτερολέπτου. Νιώσε την ανάγκη σου να αναπνεύσεις και συνειδητοποίησε πως σε κάθε βουτιά θα πρέπει να επιστρέψεις στην επιφάνεια για μια τζούρα πολύτιμο οξυγόνο. Πολύτιμο και απαραίτητο οξυγόνο για να ζήσεις. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Δεν είσαι ψάρι. Δεν θα γίνεις ποτέ. Μην παρασυρθείς αν καμία φορά καταφέρεις να πείσεις κάποια ψάρια πως είσαι και εσύ ένα κομμάτι του υποβρύχιου κόσμου τους. Αν το καταφέρνεις όμως να ξέρεις ότι είσαι σε καλό δρόμο.

Νέε απόλαυσε. Απόλαυσε την κάθε υποβρύχια στιγμή και εικόνα. Χορτασε τις αισθήσεις σου με χρώματα, κινήσεις και ήχους. Για αυτά κάνουμε τελικά ψαροντουφεκο. Απόλαυσε την υδρόβια κίνηση σου και την αλμύρα στα χείλια σου. Απόλαυσε τον ήχο των κυμάτων. Λίγο πριν πέσει ο ήλιος σπάσε εναν αχινό, βγάλε το κεφάλι εξω απο το νερο και γεύσου τα αυγά του χαζεύοντας τα χρώματα της δύσης. Πάρε την εικόνα, την γεύση, την στιγμή αυτή μαζί σου σε μια άκρη του μυαλού σου. Ο γήινος κόσμος μας θα απαιτήσει αρκετές φορές να κλείσεις τα μάτια και να ξεθάψεις αυτήν την στιγμή. Ένα ασυναίσθητο χαμόγελο τότε θα σε κάνει να καταλάβεις ότι και εσύ για αυτό κάνεις ψαροντούφεκο..

Νέε χάζεψε. Χάζεψε τις πέρκες, τα χταπόδια και τους χάνους στην αρχή. Χαζεψε και τους σαργούς και τις τσιπούρες στην συνέχεια. Χάζεψε για ώρες αρμονικές υδρόβιες κινήσεις και συμπεριφορές. Αποκωδικοποίησε τα μυστικά τους. Ναι, και τους ροφους και τις συναγρίδες θα χαζέψεις. Αλλά είπαμε να μην βιάζεσαι. Θα έρθει και η ώρα η δικιά τους. Χάζεψε κάθε θήραμα σου στις αχτίδες του ήλιου.

Στην αρχή κάποια μικρά θηράματα θα σε γεμίζουν χαμόγελα..
Νέε μάθε. Είσαι τυχερός που ξεκινάς σε μια εποχή με έτοιμη συσσωρευμένη γνώση. Η ημιμάθεια μπορεί να φέρει αντιμέτωπο με δυσάρεστες καταστάσεις, εξίσου με την αμάθεια. Μάθε να παίρνεις αναπνοές με ασφάλεια χωρίς να υπεραερίζεις, μάθε να εξισώνεις σωστά, μάθε πως αν είσαι κρυωμένος δεν πρέπει να πάς για βουτιά, μάθε πως να συντηρείς τον εξοπλισμό σου, μάθε πως πρέπει να κολυμπάς με το ζευγάρι σου, μάθε να αφήνεις τον βυθό πριν φτάσεις στα όρια σου. Μην αγχωθείς να μάθεις. Σιγά σιγά.. Αν το θες θα μάθεις και θα μάθεις σωστά. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα σου. Υπάρχουν επαγγελματίες. Υπάρχουν και φίλοι.

Νέε άκου και διάβασε. Άκου και διάβασε με προσοχή. Κρίνε όμως. Κρίνε ότι ακούς και οτι διαβάζεις. Είσαι νέος και η παραπληροφόρηση είναι πολύ κοντά σου. Είσαι τυχερός που έχεις τόση γνώση στα πόδια σου. Ρούφα σαν σφουγγάρι κάθε νεα πληροφορία. Θυμήσου όμως πως το σφουγγάρι φιλτράρει και κρατάει μόνο τα απαραίτητα. Το ίδιο κάνε και εσύ.

Νεε δεν σου χρειάζεται τεραστιο οπλο με πολλά λαστιχα για να κανεις ψαροντούφεκο. Ούτε πέδιλα φτιαγμενα απο ανθρακονήματα για να ξεκινήσεις. Όποιος σου πει κάτι τέτοιο πρόσεξε τον, θέλει να εκμεταλλευτεί την άγνοια σου για το συμφέρον του ή την επιδειξιομανία του. Μην πέσεις στην παγίδα του μάρκετινγκ και του εμπορίου. Αυτές είναι ανθρωποπλαστικές έννοιες που δεν χωράνε στην φυσική θάλασσα. Η θάλασσα και η επάφή μαζί της μόνη της θα σου δείξει τις ανάγκες σου. Αν χρειαστείς κάτι θα στο πει με τον τρόπο της.

Νέε κάνε οτι σε ευχαριστει και ότι γουστάρεις. Για πάρτι σου ήρθες εδώ. Για πάρτι σου να μείνεις. Ασε τους ματαιόδοξους να πνίγονται μεταφορικα κ κυριολεκτικά για να φιγουράρουν σε παραλίες και ιστοσελίδες τα κατορθώματα τους. Πάρε το ψαροντουφεκάκι σου και τράβα βάρα πέρκες αν αυτό σε γεμίζει. Ψαροντούφεκο και πάλι κάνεις. Αν γουστάρεις και το μπλε τράβα και στο πελαγος. Αλλά επείδή το γουστάρεις, οχι επειδή το επιβάλλει η “νεα τάση”.. Κάνε ψαροντουφεκάκι για τον εαυτό σου νέε και όχι για τους άλλους. Τότε θα εξελιχθείς πραγματικά σε επίπεδα πέρα από τα αμιγώς ψαρευτικα..

Νεε υπομονή! Μην βιαστείς να περάσεις γρήγορα τα πρώτα βήματα του ψαροντούφεκου. Είναι τα πιό αληθινά, τα πιο διδακτικά, τα πιο αυθεντικά. Είναι αυτα που θα σου μείνουν χαραγμένα ανεξίτηλα στο μυαλό. Ξέρω είναι δύσκολο να μην κοιτάς μπροστά. Αλλά χαλάρωσε και αφέσου σε αυτά που μπορείς να πάρεις την δεδομένη στιγμή απο την θάλασσα και το ψαροντούφεκο. Η αυτογνωσία και η υπομονή θα σε σε ωριμάσει ψαρευτικά και θα σε εξελίξει όπως πρέπει και όχι όπως “πρεπει”..

..και αργά ή γρήγορα και κάποια μεγαλύτερα!
Νέε η θάλασσα και τα ψάρια δεν είναι δικά μου. Ούτε δικά σου είναι. Δεν έιναι κανενός.
Σεβασμός είναι η λέξη που θα καθορίσει την συμπεριφορά σου απέναντι τους. Σεβασμός απέναντι σε αυτό που για πολλά χρόνια θα σου δίνει ανιδιοτελώς συναισθήματα ευτυχιας καθώς και εικόνες και στιγμές ή και τροφή αν θές.. Και σιγα σιγα νέε θα έρθει μια στιγμή χωρίς να το επιδιώξεις. Η στιγμή που θα σε ικανοποιήσει περισσότερο να μην πατήσεις την σκανδάλη από το να την πατήσεις.. Έχεις όμως πολύ δρόμο μπροστά σου μέχρι τότε.

Δώσε και μοιράσου νέε. Δώσε την μάσκα σου σε κάποιον που δεν έχει βάλει ποτέ και δώσε του την ευκαιρία να μαγευτεί και αυτός όπως και εσύ, όπως και εγω. Μοιράσου τα ψάρια σου με φίλους εξιστορώντας τους στο τραπέζι με λεπτομέρεια πως κατάφερες να τα ξεγελάσεις, χάρισε τον σαργό σου σε κάποιον που από την θάλασσα έχει φάει μόνο κατεψυγμένα καλαμαράκια.. Μην ξεχνάς πως και εσύ στην θάλασσα δεν δίνεις ποτέ. Παίρνεις, μόνο παίρνεις. Η θάλασσα μας χωράει όλους νεε. Καλωσόρισε όποιον έρχεται σε αυτήν όπως καλοσωρίζω εγω εσένα.

Νέε δεν χωράει ανταγωνισμός στον χώρο μας. Μην προσπαθήσεις να γίνεις ο καλύτερος για τους αλλους. Προσπάθησε να γίνεις απλά καλύτερος για εσένα. Ο ανταγωνισμός είναι επικίνδυνος. Εσύ δεν είσαι εδώ για να ρισκάρεις την ζωή σου αλλά για να της δώσεις χρώμα και “ζωη”.

Το νου σου νέε. Όπως σε καθε χωρο υπαρχουν και εδώ ανθρωποι ψευτικοι, κερδοσκόποι, κομπλεξικοί, συμφεροντολόγοι, επιδεξιομανείς και ασυνείδητοι. Αντιμετώπισε τους ανάλογα. Μην επιτρέψεις να αλλοιώσουν την αυθεντική σχέση σου με την θάλασσα. Αυτοί επέλεξαν τον δρόμο τους. Τώρα επιλέγεις εσύ τον δικό σου.

Νέε με χρειάζεσαι όσο σε χρειάζομαι και εγώ. Έχεις πολλά να μάθεις απο εμένα. Έχω και εγώ πολλά την ανάγκη μεσα από εσένα να δω. Να δω σε εσένα τα δικά μου πρώτα βήματα. Να χαρώ μέσα από τις δικές σου πρώτες επιτυχίες. Άσε με να δω την ικανοποίηση στο βλέμμα σου όταν πιάσεις τον πρώτο σου σαργό και εγώ νέε θα σου πώ ότι μυστικό ξέρω για τον υποβρύχιο κόσμο. Θα σου πω νεε πως να συστέλλεσαι στο καρτέρι και πως να χαμηλώνεις το κεφάλι, ναι θα στο πώ, μόνο και μόνο για να ζήσω την στιγμή που θα πανηγυρίσεις την πρώτη σου συναγρίδα σαν μικρό παιδί. Ασε με να ταξιδέψω στον χρόνο παρατηρώντας εσένα να προσπαθείς να ανακαλύψεις τον υποβρύχιο κόσμο σου..

Και ότι θες νέε εδώ θα είμαι. Ζήτα ότι θες και εγώ ταπεινά θα σου πω τα ελάχιστα που ξέρω. Και εσύ νέε όμως να μου δείξεις αυτά που προσπέρασα και δεν έμαθα ποτέ. Και αν δεν σε πείθω δεν πειράζει. Και αν δεν σε καταλαβαίνω συγχώρεσε με. Ας μην ταυτιστούν απόλυτα τα βήματα μας. Ας προχωρήσουμε παράλληλα. Κάτι θα βγεί.

Καλές βουτιές νέε. Καλώς ήρθες.

2 σχόλια: